Bunnik,
18
december
2015
|
10:38
Europe/Amsterdam

‘Als co-makers hebben we allemaal hetzelfde belang’

Door Edward Zandbergen, directeur Houtindustrie Stam & Landman

Houtindustrie Stam & Landman is met zusterbedrijf Gevelelementen Noord-Holland een producent van complete gevels met houten kozijnen. Het bedrijf werkt al heel lang samen met BAM Woningbouw op het gebied van conceptueel bouwen. Dat heeft ze de titel co-maker opgeleverd. Hoe bevalt dat? Directeur Edward Zandbergen vertelt.

We zijn een bedrijf met 120 man personeel en werken eigenlijk al sinds jaar en dag voor BAM Woningbouw. Sinds kort leveren wij ook alle kozijnen voor de BAM Wooncollectie, het nieuwe productaanbod van BAM Woningbouw. Onze relatie met BAM Woningbouw is door het co-makerschap alleen maar sterker geworden. Als co-maker zijn we niet een schakeltje in een keten, maar écht een onderdeel van het team, een sparringpartner. Onze relatie gaat verder dan die van opdrachtgever/ uitvoerder. Dat is prettig.

Een groot voordeel is dat we nu in een vroeg stadium bij projecten aanschuiven. Zo kunnen we ook meedenken over de plannen en werkzaamheden. Mijn ervaring is dat dit ook het productieproces ten goede komt. Op de bouwplaats zorgt deze aanpak ervoor dat werkzaamheden beter op elkaar aansluiten, omdat precies duidelijk is wat er moet gebeuren. Deze vorm van samenwerking helpt ook om op een nieuwe manier te werken. Rondom projecten overleggen we eens per twee maanden met BAM Woningbouw en andere co-makers. Daar komen ook verbetervoorstellen uit. Het kostte bijvoorbeeld veel tijd om een tijdelijke deur te vervangen door een echte deur. Er moeten materiaal en mensen naar de bouwplaats om daar de ene deur eruit te halen en de andere te plaatsen. In overleg met BAM Woningbouw en de betrokken co-makers doen we dat nu anders. We maken hier op de werkplaats de volledige gevel, inclusief kozijnen en voordeur. Dat levert een behoorlijke tijdwinst op.

Door werkzaamheden slimmer op elkaar af te stemmen, valt dus veel voordeel te behalen. De eindgebruiker profiteert doordat we sneller en kostenefficiënter werken. Voor ons is de zekerheid prettig. Dankzij het jaarcontract weten we globaal op hoeveel werk we kunnen rekenen. Zo maken we voor 2016 in ieder geval houten kozijnen, deuren en andere elementen voor circa 1.200 woningen. Ik weet al in een vroeg stadium hoeveel mensen en materiaal ik hiervoor nodig heb.

De relatie die wij met BAM Woningbouw en onze collega co-makers hebben, is heel sterk. Door de open manier van samenwerken, weten we beter wat we aan elkaar hebben. Zo groeit het onderlinge vertrouwen. Op andere projecten maak ik wel mee dat onderaannemers elkaar in de weg zitten. Op projecten van BAM Woningbouw gebeurt dat niet. We hebben allemaal hetzelfde belang: samen de klus klaren! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Contactinformatie
photo:Willem Otter
Willem Otter
Directeur W&R
020 569 46 94
Deel deze release
Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn
Laatste nieuws