Bunnik,
01
juni
2017
|
15:28
Europe/Amsterdam

Dag 2: Partnerships kunnen voor een frisse impuls zorgen

Connecting the future. Zo luidt het thema van de PROVADA 2017. Want wie morgen succesvol wil zijn, zal zich vandaag moeten aanpassen. Maar hoe spelen we in op die veranderende wereld? En kunnen we dat wel alleen? Volgens Leon van der Pluym, commercieel manager bij BAM Wonen, bieden Partnerships, het dagthema op 31 mei, nieuwe perspectieven en mooie kansen. Hij vertelt erover in een blog.

Een bezoek aan de PROVADA is elk jaar een feest der herkenning. Je ontmoet veel branchegenoten en je ziet vaak dezelfde exposanten. Tegelijkertijd verandert de wereld om ons heen. Duurzaamheid wordt bijvoorbeeld steeds belangrijker en dat vraagt om andere verdienmodellen. Wandelend over de beursvloer vroeg ik mij af hoe vernieuwend wij als vastgoedbranche eigenlijk zijn. Spelen we wel voldoende en snel genoeg in op de veranderende wereld? En wat is daarvoor nodig?

Buiten gebaande paden treden

Als je het mij vraagt een brede en open blik. Maar ook: lef om buiten de gebaande paden te treden, het net iets anders aan te pakken dan we gewend zijn. Partnerships spelen hier een belangrijke rol in. Wat als we nieuwe coalities sluiten met minder voor de hand liggende partijen, zoals start-ups?

Zo’n samenwerking kan voor een frisse impuls zorgen. Zo zag ik op de beurs jonge, onbekende architecten aan het woord. De gemeente Rotterdam had ze gevraagd om hun ideeën te pitchen voor de transformatie van lege winkelpanden naar woningen. Ik vond het een inspirerende aanpak om naast de gevestigde bureaus ook start-ups de kans te geven hun visie te delen.

Expertises en krachten bundelen

Daarnaast is het belangrijk om voorop te lopen in nieuwe ontwikkelingen. Hierbij is het nodig om over grenzen heen te kijken, van je eigen organisatie en van je eigen branche. Neem de toenemende behoefte aan duurzame, energieneutrale woningen. Vanuit die behoefte zie je allerlei initiatieven ontstaan. Bewoners richten samen coöperaties op voor de aanschaf van zonnepanelen of windmolens. Daarnaast vragen individuele bewoners en gemeenten vaker om ‘gasloze’ woningen.

Huizen en wijken veranderen op deze manier steeds meer in kleine, groene energiecentrales met hun eigen verdienmodel. Het zijn ontwikkelingen die al gaande zijn en die ons inspireren om te innoveren. Zo bieden wij als BAM Wonen individuele kopers sinds kort de mogelijkheid voor een gasloze woning. En bekijken we samen met energieleveranciers op welke manier we onze expertises en krachten kunnen bundelen. Wij weten alles van bouwen, zij van energie. Uit deze samenwerking komen ongetwijfeld mooie oplossingen voort!

Deel deze release
Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn
Laatste nieuws