Bunnik,
17
februari
2016
|
09:52
Europe/Amsterdam

Het nieuwe azc in Ter Apel: de bewoner centraal

Aan de rand van Ter Apel realiseert BAM een nieuw asielzoekerscentrum (azc). Twee van de acht buurten in het grootste azc van Nederland zijn inmiddels gereed en de eerste, tijdelijke bewoners hebben al hun intrek in de innovatieve woningen genomen.

Het lijkt een wijk zoals er in Nederland zo veel zijn: sympathiek ogende woningen rondom een keurig gemaaid grasveldje, met daarop speeltoestellen voor de allerkleinsten. Bewust kozen het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en BAM voor woningen met een typisch Nederlandse aanblik, vertelt Bert de Vos, wandelend over het terrein. De Vos is adjunct-directeur BAM Woningbouw Noordoost. “We willen bewoners snel het gevoel geven dat ze in Nederland zijn,’’ zegt hij.

Sneller thuisgevoel
“Dus als deze mensen zich op een later moment elders in Nederland vestigen, dan zijn ze gewend aan het karakter van de wijken en voelen ze zich sneller thuis in hun nieuwe woonomgeving. In het algemeen verschillen woonwensen van Nederlanders ten opzichte van mensen uit andere landen nauwelijks. De verschillen liggen in de andere gebruiken die men heeft. Zo zijn deze bewoners gewend meer buiten te leven. Daarom hebben we luifels geplaatst voor de woningen, zodat ze bij regen droog staan. Mooi om te zien dat de luifels ook zo worden gebruikt. Het hele azc is ruimtelijk, wat de sfeer ten goede komt. Dat komt doordat we de wijken verder van elkaar af hebben gezet, dan oorspronkelijk het plan was. De woningen onderling staan juist dichter op elkaar,” aldus De Vos.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De buurten van het azc in Ter Apel hebben een echt Nederlands karakter.

Sober, maar humaan
Een mogelijk misverstand is dat de woningen overdadig luxe zijn. Eenmaal binnen blijken de woningen – die elk acht bewoners kunnen huisvesten – over bescheiden slaapkamers, een douche, toilet en een keuken/woonkamer te beschikken. “Sober, maar humaan,” definieert Ton Blommers (plaatsvervangend unitmanager van COA Unit Noord) de woningen. “We hebben qua soberheid een verantwoordelijkheid richting de Nederlandse belastingbetaler. Dat impliceert niet dat de woningen er armoedig uit moeten zien. Maar het betekent wel een zoektocht naar de juiste balans, zoals dat ook bij goede, sociale woningbouw het geval is. De woningen zijn ruimtelijk opgezet, waarbij de bewoner centraal staat. Leefbaarheid is heel belangrijk, evenals veiligheid en beheersbaarheid.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De inrichting van de gemeenschappelijke ruimte is sober. V.l.n.r. Bert de Vos (BAM Woningbouw), Ton Blommers en Jacqueline Engbers (COA).

Innovaties
Het centrum – dat huisvesting biedt aan maximaal 2000 bewoners – is opgedeeld in acht verschillende, herkenbare buurten. Ook binnen de buurten is enige variatie toegepast, waardoor de locatie minder grootschalig oogt. Inmiddels zijn twee van de acht buurten gereed en in gebruik. Uiterlijk oktober dit jaar levert BAM de overige zes buurten op, plus de laatste, facilitaire gebouwen. In de wijken zijn en worden verschillende innovaties geïmplementeerd. Zo is voor ruim 8000 vierkante meter aan zonnepanelen geplaatst. Deze voorzien de wijk van het COA als ook het naastgelegen complex van de IND van energie. BAM verzorgt de komende 25 jaar het onderhoud van de woningen en heeft alle installaties (zoals de verwarming) direct onder het dak geplaatst. Alleen met een hoogwerker zijn deze te bereiken. “Dit heeft als groot voordeel dat de woning zelf niet betreden hoeft te worden. Dat komt de privacy van de bewoners ten goede,” legt De Vos uit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De woningen hebben een beneden- en bovenverdieping, elk te bereiken via een eigen voordeur. Onder de kap de ingang naar de installaties.

Veiligheid belangrijk
Een belangrijk aandachtspunt voor azc’s is de veiligheid van de bewoners én de opvangmedewerkers. “Een optimale beveiliging komt niet zo zeer tot uiting in technische hulpmiddelen, maar wel in het totale ontwerp,” legt De Vos uit. Blommers vult aan: “Woningen hebben bijvoorbeeld drie tweepersoonskamers en twee kamers voor één bewoner elk. Hiermee komen we tegemoet aan de privacy-behoefte van de bewoners. In oudere azc’s is dat vaak anders. Het gebrek aan enige privacy kan spanningen veroorzaken. Ook de terreinindeling maakt dat hulpverleners snel en goed het terrein op kunnen.”

Samenwerking COA en BAM
De komende maanden werkt BAM aan de voltooiing van het project. Hoewel er nog heel wat werk te verrichten is, bevalt de samenwerking tussen COA en BAM. “Af en toe hebben we wel de degens gekruist, om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen,” zegt Blommers. “We hebben ervaren dat de bouwwereld een andere cultuur heeft dan de welzijnswereld. Vastgoed neerzetten is een traject van jaren, terwijl de wereld van het COA heel dynamisch is. Maar natuurlijk zijn we trots op het eindresultaat van dit nieuwe azc.”

Contactinformatie
photo:Ferdy Rijs
Ferdy Rijs
Contentmarketeer
06 11 19 93 52
Deel deze release
Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn
Laatste nieuws