Bunnik,
18
november
2015
|
14:34
Europe/Amsterdam

Loppersum beter gewapend tegen aardbevingen

Huurders en huiseigenaren in Groningen hebben te kampen met woningschade door aardbevingen als gevolg van de gaswinning. BAM Woningbouw werkt mee aan een pilot om woningen daadwerkelijk sterker en daarmee veiliger te maken. De verstevigingswerkzaamheden aan de eerste woningen zijn gestart op 9 november 2015, aan de Sjuxumerweg in Loppersum. Inmiddels zijn de eerste woningen opgeleverd.

Centrum Veilig Wonen heeft opdracht gegeven voor een pilot om 1.650 huurwoningen aardbevingsbestendig te verbouwen. BAM Woningbouw is een van de bouwers die meewerkt aan de pilot. “We nemen in totaal 300 woningen voor onze rekening. Maar we starten wat kleiner, met 29 woningen, om ervaringen op te doen die we kunnen meenemen in de rest van de opgave,” vertelt Bart Schuring van BAM Woningbouw. “Het gaat hier om de zwaarste vorm van versteviging, uitgaande van aardbevingen tot 5.0 op de schaal van Richter.” Tot nu toe was de zwaarste aardbeving in Loppersum 3.2 op de schaal van Richter.

Rekening houden met bewoner en overlast beperken
BAM Woningbouw is uniek in zijn aanpak van verstevigingsmaatregelen. BAM laat bij dit project de gevel, het zogeheten buitenblad, staan. Bart legt uit hoe dat zit: “We hebben goed gekeken hoe we de overlast voor de bewoner zo veel mogelijk kunnen beperken. Dat betekent: verder kijken dan de beste technische oplossingen en rekening houden met de bewoners. Daarom houden wij de gevel intact. Hoe we dat doen? We graven een stuk grond weg, zodat we de fundering kunnen verbreden. Hierdoor ontstaat er meer oppervlakte waarover een mogelijke aardbeving kan ‘afvloeien’. Vervolgens monteren we een stalen framewerk tegen de gevel en op de verbrede fundering. Het frame maken we vast aan de bestaande betonvloer. Dit verstevigt de woning dusdanig dat bewoners zich hopelijk weer veilig voelen in hun woning."
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kennis van de BAM Wooncollectie toegepast
“Met onze BAM Wooncollectie voor bestaande bouw hebben we een prachtig concept in handen. Wij hebben onze kennis vanuit de nul-op-meter (NOM) aanpak weten te integreren in de verstevigingswerkzaamheden. Hierdoor zijn de woningen in Loppersum dadelijk nagenoeg identiek aan de NOM-woningen binnen De Stroomversnelling. Het belangrijkste verschil? Dat ze in Loppersum aardbevingsbestendig zijn!”

Veilig en nul-op-de-meter wonen in Groningen
Uiteindelijk staan er 50.000 woningen in het Groningse aardbevingsgebied op het programma. Er bestaat onder bewoners in ieder geval voldoende draagvlak, volgens Bart. “Bewoners van de eerste pilot zijn vooralsnog allemaal positief over de geplande versteviging. Niet alleen wonen zij straks een stuk veiliger, maar ook comfortabeler en duurzamer. Want de nul-op-de-metertransformatie nemen we direct mee in de bouwwerkzaamheden!”

Contactinformatie
photo:Bart Schuring
Bart Schuring
Projectmanager
0653198300
Deel deze release
Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn
Laatste nieuws