Bunnik,
22
maart
2016
|
13:05
Europe/Amsterdam

Social return: jongeren verdienen een goede toekomst

Voor veel jongeren is een goede toekomst niet vanzelfsprekend. Ze zitten niet lekker in hun vel, hebben geen diploma of weten niet welk werk ze willen doen. Deze jongeren dreigen op de arbeidsmarkt tussen wal en schip te geraken. Het project Go4it! Weert, een samenwerkingsverband tussen woningcorporatie Wonen Limburg en re-integratiebedrijf Innovium, zet in op social return en helpt die groep jongeren om opnieuw richting te geven aan hun leven. BAM Woningbouw gaf de jongeren van Go4it! kortgeleden de kans om bij het nieuwbouwproject Vrouwenhof in Weert kennis te maken met de bouwsector.

Sander (20) heeft altijd een grote interesse in steigerbouw gehad. Gepassioneerd praat hij erover: “Elke bouwplaats en iedere steiger is anders,” zegt Sander enthousiast. “Zo is het werk iedere dag nieuw. Dat maakt het spannend. En op grote hoogte werken, geeft me wel een kick. Maar ik heb meer dingen gedaan op de bouwplaats in Weert, zoals meekijken bij de metselaars en timmerlui. Zo heb ik een aardig beeld gekregen hoe het er in de bouw aan toegaat en dat was leuk. Daarom overweeg ik in deze sector verder te gaan.” Ook Renata (18) werkte op de Weertse bouwplaats. “Het traject met Go4it! is heel belangrijk voor me,” zegt ze. “Ik had een dagbesteding nodig, een eis om vrijstelling van school te krijgen. Sociale contacten had ik ook niet veel. Sinds ik hier ben, is dat weer toegenomen. Alleen daarom al is dit traject goed voor me.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Vlnr: John Reijnders (Innovium), Matthijs Peters (BAM Woningbouw) en Renate en Sander (Go4it!).

Volgende stap maken
Jongeren als Renata en Sander hebben een achterstand op de arbeidsmarkt. Zo heeft Sander geen diploma. Dat maakt het voor hem moeilijk om een baan te vinden. Met behulp van Go4it! hoopt hij die achterstand in te halen en aansluiting te vinden in de beroepspraktijk. “De achtergrond van jongeren die zich bij ons melden, is heel divers,” zegt John Reijnders, trajectbegeleider en jobcoach bij Innovium. “Sommigen hebben een Wajong-uitkering of een gemeentelijke uitkering. Of soms helemaal niets. Go4it! zet zich in voor jongeren die toch onderdeel willen uitmaken van de maatschappij. We helpen hen een volgende stap in hun leven te maken.”

Maatschappij stukje beter maken
Go4it! werkt nauw samen met Wonen Limburg, de corporatie waarvoor BAM Woningbouw acht woningen in het project Vrouwenhof realiseerde. “Met hulp van onze partners is Go4it! succesvol,” zegt Reijnders. “We maken de maatschappij een stukje beter op een praktische manier. En onze successen delen we met andere partijen. Jongeren stromen door naar een betaalde baan dankzij onze netwerkcontacten en ketenpartners van Wonen Limburg. Uiteindelijk helpen we zo elkaar.”

Succesvolle samenwerking
Ook BAM kijkt tevreden terug op de samenwerking in Weert. “Sander was de eerste die vanuit Go4it! op deze bouwplaats kwam,” zegt Matthijs Peters, uitvoerder bij BAM Woningbouw. “Vanaf het begin hebben we ingezet op de juiste balans tussen een goede daginvulling én persoonlijke begeleiding. Zo hebben we heel open gesproken over het belang van persoonlijke ontwikkeling in relatie tot de integratie op de arbeidsmarkt.” Door de prettige samenwerking, de juiste houding en inzet van Sander, heeft BAM al na twee weken aan Go4it! gevraagd of er nog meerdere jongeren interesse hadden in eenzelfde rol als Sander. Peters: “Uiteindelijk zijn er drie personen namens Go4it! op de bouwplaats in Weert aan de slag gegaan, en allemaal lieten ze een goede indruk achter.”

Contactinformatie
photo:Mark Nellen
Mark Nellen
Projectmanager
0495579170
Deel deze release
Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn
Laatste nieuws