Bunnik,
18
september
2015
|
15:55
Europe/Amsterdam

Transformatie naar nul-op-de-meter is topsport

Door Linda van Leeuwen

Vijftien jaar geleden hockeyde ik op hoog niveau en werd ik verkozen tot sporttalent van het jaar in mijn woonplaats. Nu ben ik uitgeroepen tot Aanstormend Talent bij de Duurzame Bouwvrouw Awards 2015. Topsport en duurzaam bouwen: twee onderwerpen die veel raakvlakken hebben als het gaat om het behalen van succes.

Topsportteam BAM scoort met De Stroomversnelling
Een woning in bewoonde toestand transformeren naar nul-op-de-meter is een topprestatie. Energieneutraal is immers de op één na hoogste energieprestatie die je van een woning kunt vragen. Dit bereiken lukt alleen wanneer je het vraagstuk benadert als topsport. In september 2013 tekende BAM met drie bouwers en zes woningcorporaties de deal De Stroomversnelling. We zijn nu bijna twee jaar verder en het is BAM als enige bouwer gelukt om vanuit het prototype op te schalen naar projectniveau. Inmiddels zijn al meer dan 100 woningen in bewoonde staat naar nul-op-de-meter getransformeerd. Hoe wij dat succesvol deden? Door samen te werken met een ervaren, multidisciplinair team mét topsportmentaliteit. Twee van de vijf bouwstenen om nul-op-de-metertopsport te beoefenen!

1. Juiste mentaliteit
Met conventionele oplossingen realiseer je geen nul-op-de-meterwoning. Je hebt lef en durf nodig om nieuwe oplossingen toe te passen of conventionele oplossingen op een onconventionele manier te combineren. Laat je niet uit de weg slaan door negatieve geluiden uit je omgeving. Durf door te pakken en maak van het theoretisch concept ook praktijk. En houd je ogen en oren open. De WhatsApp-groep van ons BAM Stroomversnellingsteam raast 24/7 door met berichten over energieopwekkingsoplossingen uit binnen- en buitenland, drones en 3D-brillen. De ontwikkeling van ons concept staat hierdoor nooit echt stil.

2. Multidisciplinair team
Het Stroomversnellingsteam bestaat uit collega’s van wel zeven BAM-bedrijven. Dit team is zowel qua competenties als inhoudelijke kennis zeer divers. En ik ben heus niet de enige bouwvrouw! Door met collega's uit verschillende disciplines van één bedrijf samen te werken, ontstaat een echt multidisciplinair team. Met snelle aanvallers, robuuste verdedigers en wendbare middenvelders hebben we een winnende ploeg. Verder kijken dan het individu en gaan voor grootse groepsprestaties; dát zorgt ervoor dat we samen naar ongekende hoogten kunnen stijgen!3. Beste materieel
Met het eerste prototype zijn ook de eerste stappen richting BIM gezet. Om echt te industrialiseren en faalkosten te beperken, scannen we de bestaande situatie in 3D in. De nieuwe situatie wordt in verschillende software getekend en in een BIM-omgeving met de 3D-scan gecombineerd. De maatvoeringsgegevens uit het BIM-model worden ingeladen in een robotic total station (gps). Hiermee zetten we op de bouw de nieuwe elementen heel nauwkeurig op de juiste plek. Dankzij deze nieuwe technologieën leveren wij topprestaties! De volgende stap? Drones gebruiken voor het inscannen van de woning om nóg sneller en efficiënter te werken!

4. Goede voeding
Met een goed gevulde snoeppot komt er nooit iemand suiker te kort. En de vrijdagmiddagborrel geeft ruimte om in informele sfeer, ideeën of meningen te delen die anders misschien onbesproken waren gebleven.

5. Supporters
Support van collega's, familie en vrienden is misschien wel het belangrijkste aspect om een topprestatie te bereiken. Net als bij andere topclubs zijn de verwachtingen van onze supporters hoog. Bij tegenvallende prestaties volgen kritische opmerkingen op tactische en technische beslissingen. Die dagen ons uit het nul-op-de-meter-transformatieconcept te verbeteren.

Grensoverschrijdende topsport
Tot nu toe is de nul-op-de-metertransformatie vooral een sport die in Nederland op hoog niveau wordt gespeeld. Vanuit Engeland en Frankrijk is er al interesse getoond en ook in de Verenigde Staten zijn we niet onopgemerkt gebleven. Hopelijk groeit nul-op-de-meter snel tot een internationale sport van wereldniveau. Ik heb ontzettend veel energie om hieraan bij te dragen.

Lees ook mijn publicaties in de Verenigde Staten over De Stroomversnelling:
Rocky Mountain Institute - Taking Dutch housing from energy hog tot net zero
Fast Company Co-Exist - In just a week this kit turns old homes into zero energy homes for free

Contactinformatie
photo:Linda  van Leeuwen
Linda van Leeuwen
Technisch ontwikkelaar
06 10 44 38 08
Deel deze release
Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn
Laatste nieuws