Bunnik,
08
februari
2016
|
08:54
Europe/Amsterdam

Uniek: ‘Beleggingswaarde Amsterdamse appartementen hoger dan leegwaarde’

De beleggingswaarde van appartementencomplexen binnen de ring van Amsterdam – en binnenkort mogelijk ook andere grote steden in de Randstad – benadert steeds vaker de leegwaarde of ligt daar zelfs al boven. “De vraag bij institutionele beleggers om te investeren is momenteel zo groot, dat ze soms bereid zijn om meer te betalen dan de individuele leegwaarde van de appartementen,” concludeert Roger Felix, directeur van MVGM Vastgoedtaxaties. “Dit hebben we nog nooit eerder in de markt gezien.”

Met een klein rekenvoorbeeld schetst Felix de nieuwe situatie, die halverwege 2015 voor het eerst zichtbaar werd: “Stel je bouwt een complex met 50 woningen, die samen een leegwaarde van 10 miljoen euro hebben. Dan was de marktwaarde van het complex meestal rond de 80 procent. Voorheen zou een belegger het volledige appartementencomplex kopen voor die marktwaarde van 8 miljoen. Inmiddels zijn beleggers bereid om woningcomplexen tegen de leegwaarde te kopen. De schaarste op de Amsterdamse woningmarkt is hier onder andere debet aan. Ten tijde van de crisis is er te weinig gebouwd om aan de huidige vraag te voldoen. Daarnaast begeven meer buitenlandse beleggers zich op de Nederlandse markt. Ook verschuift de focus van institutionele beleggers van kantoren en winkels meer naar wooncomplexen. Door de relatief sterke leegwaardestijging van Amsterdamse woningen is het heel goed mogelijk dat bij de oplevering van een wooncomplex de leegwaarde boven de marktwaarde ligt. Hierop speculeren beleggers graag.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rendementseis vermindert
Het klinkt tegenstrijdig. Toch noemt Felix meer betalen dan de leegwaarde verklaarbaar. “Een belegger kijkt niet alleen naar de leegwaarde, maar ook naar het rendement,” aldus de directeur van MVGM. “Hun rendementseis zakt. Waar deze ooit tussen de 5 en 6 procent bruto was, liggen de rendementen nu tussen de 4,5 procent en 5 procent. Bovendien houden beleggers rekening met de leegwaardestijging in hun aankoop. Als nu voor 105 procent van de leegwaarde wordt gekocht en de oplevering is over een tweetal jaar, dan is de waarde op dat moment waarschijnlijk zo’n 95 procent. Zo komt het complex alsnog onder de leegwaarde in het bezit van de belegger.”

Herstructureringswijken
Beleggers investeren niet alleen in nieuwbouwwijken. Ook herstructureringswijken zijn in trek. “Tot een paar jaar geleden keken beleggers niet naar deze wijken,” bevestigt Eveline Keizer van BAM Woningbouw. “Zeker nu corporaties hun sociale en commerciële activiteiten van minister Blok (Wonen) moeten loskoppelen, liggen er voor beleggers kansen in herstructureringswijken. Beleggers springen in het ontstane gat. Bovendien wordt de komende jaren een forse waardestijging verwacht in veel van deze wijken. BAM is momenteel in gesprek met enkele corporaties, om (her)ontwikkelingslocaties in herstructureringswijken over te nemen.”

Contactinformatie
photo:Eveline  Keizer
Eveline Keizer
Key Accountmanager
06 - 27 169 332
Deel deze release
Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn
Laatste nieuws